„Dumnezeu ne-a și făcut destoinici/competenți/îndeajuns, ca slujitori ai unui nou legământ; nu ai literei, ci ai Duhului; pentru că litera omoară, dar Duhul dă viață.” – 2 Corinteni 3:6
Umblarea prin Duhul nu este nici legalism, opusul extrem al permisivității. Pavel ne spune: „Dacă sunteți călăuziți de Duh, nu sunteți sub Lege”(Galateni 5:18). Efortul de a asculta cu strictețe reguli și regulamente creștine nu va produce viață trăită în plinătatea Duhului; de cele mai multe ori tocmai acest efort o va anihila (2 Corinteni 3:6)! În Galateni 3:13 suntem învățați că legea reprezintă în realitate un blestem și în Galateni 3:21 că ea e neputincioasă, fără putere de a da viață.
Când cobori bariera legii – și spui oamenilor că este greșit să facă un anumit lucru sau altul – nu le vei da puterea necesară să înceteze să mai facă acele lucruri. Creștinii și-au creat un prost renume când au încercat să legifereze spiritualitatea prin interdicţii: noi nu bem, nu fumăm, nu dansăm, nu mergem la film, nu jucăm cărți, nu ne machiem, etc. Legalismul nu poate ține piept imoralității! În realitate, bariera legii duce mai degrabă la creșterea ispitirii! Pavel a afirmat că legea încurajează dorința de a face ce este interzis (Romani 7:5). Când îi spui copilului tău să respecte o anumită limită, ce va dori el să facă imediat? Fructele oprite par adesea și cele mai râvnite! În mod asemănător, conformarea la un set de comportamente religioase nu va produce o inimă umplută de Duhul Sfânt.
Adesea punem un semn de egalitate între maturitatea spirituală şi disciplinele creștine: studiu biblic, rugăciune, mers consecvent la biserică şi mărturisirea credinței. Toate aceste activități sunt bune și ajută la creşterea spirituală. Însă împlinirea acestor exerciții spirituale creștine admirabile, nu garantează nicidecum trăirea în plinătatea Duhului Sfânt. Să însemne acest lucru că stabilind reguli, greşim? Bineînțeles că nu. Legea lui Dumnezeu este o îndrumare şi un standard moral protector. Însă modul prin care trăim o viaţă de libertate, nu e legea, ci harul. În cadrul limitelor stabilite de Legea lui Dumnezeu suntem liberi să nutrim o relație cu El, de la duh la Duh, care este esența umblării în Duhul.
Doamne, ajută-mă să încurajez și alți credincioși să trăiască în libertate în umblarea lor cu Tine, nu să impun un cod religios de comportament.
Daily in Christ /Neil and Joanne Anderson, Copyright 1993 by Harvest House Publishers, Eugene, Oregon, U.S.A.
Zilnic în Cristos /Neil și Joanne Anderson, Drepturi de autor pentru Limba română: 2018 Byte Freedom, Timișoara, România