„Domnul ştie să salveze din încercare pe cei evlavioşi şi să păstreze pe cei nedrepţi pentru o zi a judecăţii, ca să fie pedepsiţi, şi mai ales pe cei care umblă potrivit cărnii în pofta necurăţiei şi dispreţuiesc domnia.”- 2 Petru 2:9,10
Apostolul Pavel ne arată două modalități prin care putem identifica profeţii şi învăţătorii falşi din interiorul bisericii.
În primul rând, ei vor fi implicați cumva în imoralitate, tolerând „carnea şi dorinţele ei necurate”. Se va descoperi probabil amestecul lor în lucruri ilegitime, legate de sex şi/sau bani. Sau se prea poate să fie antinomieni, susținând că Dumnezeu este numai dragoste şi har, și că nu mai este nevoie să mai respectăm nicio lege. Poate că lipsa lor de caracter nu va fi descoperită ușor, dar va ieși în cele din urmă la suprafață în viața lor (2 Cor. 11 :15).
În al doilea rând, profeţii şi învăţătorii falşi sunt „cei ce resping autoritatea”, fiind „obraznici și încăpăţânaţi”. Acești oameni acționează independent. Îşi urmăresc propriile interese şi nu dau socoteală nimănui. Fie nu intră sub autoritatea niciunei denominaţiuni sau comitet de conducere, fie îşi aleg propriul comitet de fațadă, care aprobă orice lucru pe care doresc ei să-l facă.
În Scriptură găsim roluri de conducere consacrate: profetul (a cărui sarcină era predicarea şi învăţarea), preotul (a cărui sarcină era păstorirea şi călăuzirea) şi regele (responsabil cu administrarea). Doar Isus, în perfecţiunea Sa poate împlini toate aceste roluri simultan.
Consider că în biserică avem nevoie de darea de socoteală şi de echilibrul unei pluralități de oameni maturi, iar cele trei roluri vitale să fie împărțite mai multor persoane. Niciunul dintre noi nu poate supraviețui dându-și singur socoteală! Fiecare creştin dedicat, care se află într-o poziție de conducere are nevoie să se verifice pe sine şi ideile sale în fața altor creştini maturi, care îl vor ajuta să rămână responsabil prin dare de socoteală.
Avem nevoie de acei lideri duhovnicești descriși de Petru: „Păstoriți turma lui Dumnezeu care este între voi, supraveghind, nu constrânşi, ci de bunăvoie ; nu pentru câştig ruşinos, ci cu dragă inimă; nu ca domnind peste cei daţi vouă, ci fiind modele pentru turmă”(1 Petru 5 :2,3). Când te rogi pentru conducătorii tăi spirituali, te rogi să fie în acord cu standardele de conducere ale lui Dumnezeu sau cu standardele tale?
Mărețule Păstor, apără-mă de conducătorii spirituali iresponsabili, de „lucrătorii tocmiţi”, care fug în vremurile de criză, în loc să păstorească turma. Dăruie-i pastorului meu inima unui păstor adevărat.
Daily in Christ /Neil and Joanne Anderson, Copyright 1993 by Harvest House Publishers, Eugene, Oregon, U.S.A.
Zilnic în Cristos /Neil și Joanne Anderson, Drepturi de autor pentru Limba română: 2018 Byte Freedom, Timișoara, România